TRANSLATOR

Fritz V.

Aloitamme hyvin epätavallisesta pojasta, jolla näyttää olevan vakavia puutteita sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Tämä poika syntyi kesäkuussa 1933 ja tuli tarkkailujaksolle Heilpädagogische Abteilung (erityisopetusyksikköön) yliopiston pdiatriselle klinikalle Wienissä 1939. Häntä pidettiin koulunsa ensimmäisenä päivänä ‘mahdottomana kouluttaa’.

Fritz oli vanhempiensa ensimmäinen lapsi. Hänellä oli kaksi vuotta nuorempi veli, jota pidettiin myös vaikeana muttei läheskään yhtä poikkeavana kuin Fritziä. Syntymä oli ollut normaali. Liikkumisen virstanpylväät tuli hieman myöhässä. Hän oppi kävelemään neljätoista kuisena ja oli pitkään erityisen kömpelö huolehtiakseen itsestään.

Hän oppi jokapäiväiset käytännön taidot kovin myöhään ja suurella vaivalla. Tätä me katsomme tarkemmin myöhemmin. Sitä vastoin hän oppi puhumaan aikaisin ja sanoi ensimmäiset sanansa kymmenkuisena, paljon aikaisemmin kuin oppi kävelemään. Pian hän oppi ilmaisemaan itseään lauseilla ja puhui pian ‘kuin aikuinen’. Mitään ei kerrottu epätavallisista lastentaudeista eikä mikään viitannut aivosairauksiin.

Asperger ja "pikku professori" (Wikipedia)_____________________

Tämän kuuluisan klinikan perusti 1918 Erwin Lazar, joka ensimmäisenä yhdisti erityispedagogiikan lastentautien hoitoon.

Päivittäisiin käytännön taitoihin kuuluu itsestään huolehtimisen taidot kuten peseytyminen, pukeutuminen ja yleisesti itsensä ja vaatteiden puhtaanapito sekä luultavasti jonkinlaiset tyypilliset sosiaaliset taidot kuten ruokailu pöydässä, istuminen paikallaan ja opetuksen seuraaminen koulussa. Vessan käytön harjoituksia ei mainittu, vaikka se on suuri ongelma Kannerin tapauksissa.

---------------------------------
*Aspergerin teoksen Lapsuuden 'autistinen psykopatia' käännös ja huomautukset saksasta englanniksi Uta Frith,  teoksessa Autism and Asperger Syndrome, Cambridge University Press (s. 37, 1991). Vapaasti suomennettu ote tutkimustyötä varten. 

Jatkuu... 

HANS KUULEE HUOLESI

Read the Answer:

Type Your Question:

Kirjoita huolesi alimmaiseen kenttään. – Paina Enteriä niin saat vastauksen :)


Mikä minua vaivaa?

NEUROANALYYSI

REAKTIO VAI OMINAISUUS?

JOHTOTEHTÄVIIN?

MIHIN HUPENIKAAN AIKASI?

OLETKO TODELLA OUTO?

KOHTELIAASTI VERKOSSA?