TRANSLATOR

Lapsuuden 'autistinen psykopatia'

 Nimi ja konsepti

Olen valinnut nimen autismi kuvailla häiriötä, joka tuottaa tässä käsiteltävät epätavalliset persoonallisuuspiirteet. Nimi tulee skitsofreniassa käytetystä autismin konseptista. Autismi viittaa tässä mielessä perustavaa laatua olevaan kontaktihäiriöön joka esiintyy äärimmäisessä muodossaan skitsofreniapotilailla.

Bleuerin käyttöön ottama nimi ‘autismi’ on epäilemättä merkittävä kielellinen ja konseptuaalinen aikaansaannos lääketieteellisessä sanastossa. Ihmiset elävät jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristöönsä ja reagoivat siihen jatkuvasti. Kuitenkin ‘autisteilla’ tämä vuorovaikutus on vakavasti häiriintynyt ja merkittävästi rajoittunutta. Autisti elää vain itselleen (ref. kreikan sana autos) eikä ole aktiivisena toimijana osana suurempaa organismia, joka häneen vaikuttaisi tai johon hän vaikuttaisi. Bleuer määrittelee skitsofrenistä autismia seuraavasti:

Skitsofreninen potilas menettää kontaktin todellisuuteen eriasteisesti. Hän lakkaa huolehtimasta todellisesta maailmasta. Hän osoittaa aloitekyvyn menetystä, päämäärättömyyttä, laiminlyö todellisuutta, harhaantuu asiasta, mutta on käytökseltään myös impulsiivinen ja omalaatuinen. Hänen toimistaan ja elämänasenteestaan puutuu ulkoinen motivaatio.
Toiminnasta puuttuu jatkuvuutta, mutta ajoittain tietyistä päämääristä hän pitää itsepäisesti kiinni. Usein nähdään ‘hullunkurista itsepäisyyttä’ kun potilas haluaa jotakin ja samaan aikaan päinvastaista. Nämä näkyy pakkomielisinä tekoina, automaattisina toimintoina, automaattisina määräyksinä jne. Skitsofreniset potilaat elävät kuvitteellisessa toiveiden täyttymyksen ja syrjinnän ajatusten maailmassa.


Kuva: Wikipedia


-------------------------------
Ote teoksesta Hans Asperger Lapsuuden 'autistinen psykopatia'

Uta Frithin alkuperäinen käännös ja huomautukset teoksessa Autism and Asperger Syndrome, Cambridge University Press (s. 37, 1991). Vapaasti suomennettu ote tutkimustyötä varten.

Jatkuu... 

HANS KUULEE HUOLESI

Read the Answer:

Type Your Question:

Kirjoita huolesi alimmaiseen kenttään. – Paina Enteriä niin saat vastauksen :)


Mikä minua vaivaa?

NEUROANALYYSI

REAKTIO VAI OMINAISUUS?

JOHTOTEHTÄVIIN?

MIHIN HUPENIKAAN AIKASI?

OLETKO TODELLA OUTO?

KOHTELIAASTI VERKOSSA?