TRANSLATOR

Hans Asperger: Autistic Psychopathy in Childhood

Lapsuuden 'autistinen psykopatia'

HANS ASPERGER
Uta Frithin alkuperäinen käännös ja huomautukset*Seuraavassa kuvaan erityisen kiinnostavan ja selkeästi tunnistettavan tyyppisen lapsen1. Yhteisenä piirteenä näille lapsille on perustavaa laatua oleva häiriö, joka näkyy lasten fyysisessä olemuksessa, ilmaisussa ja käyttäytymisessä yleensä. Tämän häiriö aiheuttaa vakavia ja sille ominaisia vaikeuksia sosiaalisessa sopeutumisessa. Monilla sosiaaliset ongelmat ovat niin huomattavat, että ne varjostavat kaikkea toimintaa. Joissakin tapauksissa näitä ongelmia tasapainottaa korkean tason omaperäinen ajattelu ja kokemus. Tämä voi usein johtaa poikkeuksellisiin saavutuksiin myöhemmin elämässä. Esiteltävä persoonallisuushäiriö todistaa väitteen, että poikkeukselliset ihmiset tarvitsevat poikkeuksellinen koulutuksen, joka ottaa huomioon heidän erityiset vaikeutensa. Huolimatta häiriöstä voimme näyttää, että nämä ihmiset voivat täyttää oman sosiaalisen roolinsa yhteiskunnassa erityisesti jos he löytävät ympäristöstään ymmärrystä, rakkautta ja huolenpitoa. On monia syitä kuvailla yksityiskohtaisesti tämän tyyppistä erityisesti kehittyvää lasta. Ei vähintään siksi, että nämä lapset nostavat esiin psykologian ja koulutuksen keskeiset kysymykset.


---------------------------


*Käännös ja huomautukset saksasta englanniksi Uta Frith, teoksessa Autism and Asperger Syndrome, Cambridge University Press (s. 37, 1991). Vapaasti suomennettu ote tutkimustyötä varten.

Ensimmäiset seitsemän sivua yleistä ja keskustelevaa esittelyä on jätetty pois tästä käännöksestä. Asperger jätti ne pois kirjoituksensa uudistetusta painoksesta oppikirjassaan Heilpädagogik (1952). Poisjätetty osuus käsittelee keskustelua erilaisista persoonallisuuspiirteistä, joiden tarkoitus oli määritellä normaaleja ja patologisia persoonallisuuspiirteitä. Se päätyy esittämään, että niiden rajallisuus on mahdollista käyttämällä yleistä kuvausta ja henkilökohtaisia tapauskertomuksia [Uta Frith].

Jatkuu...


HANS KUULEE HUOLESI

Read the Answer:

Type Your Question:

Kirjoita huolesi alimmaiseen kenttään. – Paina Enteriä niin saat vastauksen :)


Mikä minua vaivaa?

NEUROANALYYSI

REAKTIO VAI OMINAISUUS?

JOHTOTEHTÄVIIN?

MIHIN HUPENIKAAN AIKASI?

OLETKO TODELLA OUTO?

KOHTELIAASTI VERKOSSA?